The Institute of Civilisation and Culture (ICK)
More about us

“Culture opens the sense of beauty” (Emerson)

The Institute of Civilisation and Culture (ICK) was established in 1997 as an independent organisation for research, developmental and publishing activity. ICK, with its performance, is included in the scientific research in the fields of social sciences and humanities in Slovenia. Since ICK has been founded, and after years of working, it has established findings of the social relations in the Slovene area, which rest on modern civilisation’s cultural foundations.

ICK events

Simpozij: Wittgenstein o kulturi in civilizaciji (estetika, etika in religija)

Na vprašanje, kaj je »smisel življenja« [kulture], Wittgensteinova filozofija ne daje neposrednega odgovora, saj v jeziku ni mogoče ustrezno izraziti bistvenih življenjskih vprašanj (kot so npr.: o smislu in eksistenci sveta, nesmrtnosti duše, etičnemu ravnanju in morali, o pomenu umetniškega dela in ustvarjanju), s katerimi se ljudje pogosto srečujejo v njihovem vsakdanjem življenju.

Read more »

Posvet: Pariška komuna 150 let kasneje

Pariška komuna 1871 je bila v času svojega kratkega obstoja neznosen pojav. Ko je bil v porazu s Prusijo ponos francoskih elit najbolj ranjen, so pariški uporniki in upornice zavrnili militarizem in vpeljali koncept oboroženega ljudstva. Ko so si elite v Franciji ob rojstvu tretje republike s parlamentarizmom obupano prizadevale vzpostaviti nacionalno ravnotežje, je komuna napravila korak naprej in prvič v moderni dobi pričela resno eksperimentirati z neposredno demokracijo.

Read more »

ICK news

Continue your journey with ICK

Pokličite nas

+386 (0)1 4250 475

Obiščite nas

Erjavčeva 4, 1000 Ljubljana